سفارش تبلیغ
صبا ویژن
به کار بستن دانش را وا نمی گذارد، جز کسی که در پاداش آن تردید دارد . [امام علی علیه السلام]
روان نما
10

مشکلاتی که بر اثر بحران هویت به وجود می آید

در این سن، نوجوان از خود بریده ودر دنیای درونی خود غوطه ور می شود. این بریدگی و در خود فرورفتگی مشکلاتی چون بحران هویت را به همراه داردو علاوه بر اینکه انسان ها را به ابهام و سردرگمی می کشاند مشکلاتی ایجاد می کند . این مشکلات عبارتند از:

مشکل اول- بروز اختلال زمان و بی دقتی در اور، دراین صورت نوجوان احساس می کند که گذشت زمان اهمیتی نداردو برای هرکاری بیش از حد کافی وقت دارد. در برابر این احساس برخی نیز احساس می کنند که همه امور به سرعت می گذرد و برای خود وقت کافی ندارند.

مشکل دوم-احساس شدید نسبت به خود است.

فکر نوجوان در این حالت همیشه مشغول خصوصیات بدنی ، شغلی،یا نقشی است که بر عهده دارد.و نمی تواند افکارش را در تاکید های درونی خود آزاد سازد.

مشکل سوم-تشکیل هویت منفی است که نوجوان ارزش های خانوادگی ، اجتماعی ،تحصیلی و آنچه را که از این گونه کانال ها به صورت دستورات تربیتی و آموزشی به او می دهند به تمسخر گرفته و از کنار آنها رد می شود و به گونه ای عصبی و پرخاش گرانه به آنها بی اعتنایی می کند و نوعی رفتار نامانوس از خود بروز می دهد .

مشکل چهارم-مشکلاتی است که اراک اجتماعی را به رکود و بن بست می کشاند .

انواع هویت یابی نوجوانان

هویت یابی نوجوانان به یکی از سه روش زیر صورت می گیرد:

الف - برخی از نوجوانان و جوانان پس از یک دوره ی آزمایش و کند و کاو درونی متعهدانه به هدفی در زندگی علاقمند می شوند و در راه نیل و رسیدن به آن گام بر می دارند.

ب - برخی دیگر ممکن است هرگز بحران هویت را تجربه نکنند.این نوجوانان ارزش های والدینشان را بدون چون و چرا پذیرفته اند. و برای خود به عنوان یک فرد بزرگسال نقش هایی را انتخاب می کنند که با نظر والدین هماهنگی کامل دارد، به صورتی که هویت این افراد در مراحل اولیه زندگی تبلور یافته است.

ج - دسته ای دیگر هویت انحرافی بر می گزیند،هویتی مغایر با ارزش های جامعه که در آن زندگی می کنند. مثلا جوانی که در طول زندگیش تحت فشار باشدامکان دارد در آینده در مقابل این فشارها طغیان کند و ولگرد شود. همچنین برخی از نوجوانان مناطق فقیر به جای انکه با تلاش خود را به موقعیت اجتماعی بهتری برسانند، ممکن است هویتی انحرافی برگزینند وافتخار کنند که در این دنیا کسی نیستند.

اجزاء تشکیل دهنده هویت

در دوره نوجوانی ، پیشرفتهای شناختی، دیدگاه نوجوانان را نسبت به خود تغییر می دهدو »آن را به صورت تصویر ذهنی پیچیده تر، سازمان یافته تر ،وبا ثبات تر در می آورد. تغیرات خود پنداره و عزت نفس زمینه را برای پرورش هویت شخصی یک پارچه آماده می سازد. هویت دارای اجزاء مختلفی است که از به هم پیوستن این اجزاء هویت یک پارچه پدید می آید. این اجزاء عبارتند از :

هویت جسمی ، هویت جنسی ، هویت تحصیلی ، هویت شغلی ، هویت اجتماعی، هویت اعتقادی و اخلاقی و هویت اقتصادی

هویت جسمی – نگرش نوجوان نسبت به بدن و تغییرات مربوطه آن است. نوجوانان اعلب از وضعیت جسمانی خود راضی نیستند، زیرا تغییرات سریع جسمانی در این دوران تصورات گوناگونی از وضیعت جسمانی به وجود می آوردند که موجب عدم قبول آن از سوی آن ها می شود. پذیرش این تغییرات از نظر نوجوان و جوان و قبول ایفای نقش های مربوطه در بزرگسالی ، هویت جسمی را تشکیل می دهد.

هویت جنسی – هرنوجوان موظف است در رابطه با جنسیت خود ،رفتاری متناسب باب آن را ارایه دهد تا از هرگونه انحراف جلوگیری شود. در بسیاری از فرهنگ ها انتظاراتی که از جنس مذکرو مونث دارند متفاوت است. پذیر فتن جنسیت و ایفای نقش های جنسی در بزرگسالی توسط نوجوان و جوان منجر به تشکیل هویت جنسی شده و نپذیرفتن جنسیت و عدم ایفای نقش جنسی در بزرگسالی باعث ایجاد مشکل هویت می شود. احتمالا یکی از دلایل همانند سازی نوجوان و جوان با جنس مخالف از نظر پوشش ، آرایش، تکلم، شرکت گسترده در جمع آنها و سایر زمینه ها ، داشتن مشکل هویت جنسی است.    

 

عوامل موثر در شکل گیری هویت

عوامل گوناگونی در شکل گیری هویت نوجوانان موثر هستندکه عبارتند از:

خانواده – مدرسه - محله زندگی - نهاد های اجتماعی ،مذهبی و رسانه های گروهی ، گروه همسالان. با این وصف چون خانواده اولین نهادی است که پایه های اولیه شخصیت نوجوان را از دوره ی کودکی شکل می دهد، از اهمیت خاصی ببرخوردار است. متاسفانه در بسیاری از خانواده ای جامعه ما ، فرزند سالاری وجود داردبه این معنی که والدین در خدمت مطلق فرزنداشان هستند. چنین جوی فعلا در جامعه ما رو به افزایش است . این مطلب می تواند در شکل گیری هویت و اعتماد به نفس اراد در دورانی که والدین دیگر با فرزندشان نیستند ضربه وارد کند. پیامدهای چنین جو ی به وجود آمدن مشکلات شغلی ، اجتماعی و حتی زناشویی بعد از ازداوج و به دنبال آن طلاق خواهدبود. 


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط عبدا... شیرانی 91/2/16:: 6:42 عصر     |     () نظر